Ce trebuie sa stim despre ambliopie?

logo-optisan11

Ce este ambliopia?

Ambliopia sau ,,ochiul lenes,, reprezinta vederea slaba a unuia dintre ochi, existand insa si cazuri bilaterale, in ciuda structurii normale a globului ocular, in ciuda corectiei defectului refractiv( daca acesta exista). Aceasta problema de sanatate apare in copilarie si este relativ frecventa in randul copiilor. Aceasta este o consecinta a unei dereglari a vederii binoculare, fara leziune organica.
Ambliopia poate fi unilaterala sau bilaterala cu forma usoara, moderata sau severa.

Diagnosticare si forme:

Fiind o boala care apare la copii, acestia pot dezvolta ambliopia inca de la nastere pana la varsta de 6-7 ani. Copii afectati de aceasta boala nu realizeaza ca nu vede bine cu un ochi si astfel creierul ignora imaginile de la nivelul ochiului cu probleme si percepe numai imaginile de la ochiul sanatos.
Daca este diagnosticata mai devreme cu atat sansele de tratare sunt mai crescute, exista mai multe forme de ambliopii insa cele mai frecvente sunt ambliopiile insotite de vicii de refractie sau de strabism.

Pentru a afla daca copilul sufera de ambliopie este recomandat sa se faca un examen complet oftalmologic, in foarte putine cazuri se asociaza investigatii imagistice sau electrofiziologice. Diagnosticul se pune in urma examenului oftalmologic complet, atunci cand exista diferente de acuitate vizuala intre cei doi ochi. Cand acuitatea vizuala nu poate fi masurata, comportamentul vizual, testele de binocularitate, examenul refractiv al ochiului pot sugera diagnosticul de ambliopie. Daca s-a diagnostica existenta ambliopiei este recomandata vizta la oftalmolog, oftalmolog cu interes in oftalmopediatrie.

 

Cauzele aparitiei ambliopiei:

  • exista situatii in care in primele saptamani de viata ale noului nsacut , ochiul lenes nu vede din cauza unui obstacol ( de exemplu: cataracta congenitala unilaterala sau alte boli organice) si din aceasta cauza vederea nu se dezvolta normal. Aceasta boala nu exista in momentul nasterii.
  • Daca nu se respecta indicatia de a purta ochelarii necesari prescrisi de medic, vederea ramane slaba,
  • strabismul: ochiul cu acuitate vizuala mai buna, care fixeaza, este folosit preponderent de creier, in timp ce ochiul strabic este aproape nefolosit si devine mai lenes,
  • anizometria: reprezinta diferenta de dipotrii dintre cei doi ochi si este cea mai frecventa cauza a ambliopiei.

Cum tratam ambliopia?

Depistarile din timp permit detectarea ambliopiilor functionale inca din frageda copilarie si poate fi reversibila, daca este diagnosticata si tratata inaintea varstei de 6-7 ani, conform unor cercetari recente, chiar si 12 ani, ianinte ca refluxul binocular sa se fi stabilit. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai din timp, cele mai bune rezultate obtinandu-se la copii care au beneficita de tratament adecvat inainte de varsta de 10 ani.

Un nou tratament indicat este tratamentul prin joc al ambliopiei care consta in anumite exercitii propuse de medic cu ajutorul carora vederea se va imbunatati rapid. Optisan va ofera programul informatic AMBLIONET pentru recuperarea rapida a vederii ochiului lenes, aceasta aplicatie imbunatateste vederea fiind interactiva si distractiva.

 

Date de contact:

  • Email: office@optisan.ro
  • Telefon: +40260.612.229

  • Telefon: +40746.672.215

 

 

 

 

1 thought on “Ce trebuie sa stim despre ambliopie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares