
In centrul Maramuresului, o lume rurala lasa deoparte civilizatia si se intoarce la simplitatea vietii de altadata
Pentru multi dintre noi, agroturismul si ecoturismul sunt notiuni noi – din pacate, in ultimii ani, mass media si online-ul ne-au promovat doar city-break-uri in orase europene vestice, vacante in tari exotice, concedii ultra all-inclusive in statiuni de 5 stele. Si prea putin am fost constienti de valoarea turismului verde – cel care pune pret pe descoperirea unor locuri aparte, ascunse in natura, cel care te aduce in satul romanesc de odinioara. Prin ecoturism, se incearca restabilirea echilibrului intre om si natura, intre turist si obiectivele turistice – totul incat resursele sa fie cat mai atent folosite, pentru a fi si la dispozitia generatiilor viitoare.
Turism intr-un ritm mai domol
Daca internetul a facut ca pentru multi dintre noi totul sa insemne o goana dupa like-uri, selfie-uri ori liste pe care sa bifam cat mai multe obiective turistice, satul romanes autentic poate sa schimbe aceasta paradigma. Ecoturismul, de fapt, promoveaza calatoriile la pas (ori cele cu bicicleta, ori alte metode verzi), prin care vizitatorul sa vada intr-un alt timp natura si oamenii din jur. Sa inteleaga totul ca un intreg, sa vada frumusetea mestesugurilor, a activitatilor traditionale, fara a se mai grabi la urmatorul obiectiv turistic. De fapt, cele mai frumoase vacante sunt cele in care calatoria, drumul sunt obiective in sine.
In inima verde a Maramuresului istoric – descopera destinatia de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului
Ce loc mai bun in care sa te intorci la natura si la viata satului, traita precum demult, decat in Maramuresul istoric? Aici mirosul de iarba proaspat cosita, vuietul pomilor batrani, cantecul sutelor de pasari si mireasma painii facute in cuptor te fac sa uiti de autostrazi, birouri, aglomeratie, politica si deadline-uri. Aici, in satele Breb, Desesti, Budesti, Calinesti si Ocna Sugatag, cladirile de lemn vechi (si nou) par mai aproape de natura decat orice carte postala din strainatate. Bisericile cu turle inalte, din lemn (multe UNESCO), portile sculptate, in lemn, claile de fan, peisajele de tip mozaic, unice in aceasta parte tarii si poate chiar si a Europei, te imbie sa mai stai, sa nu iti continui drumul prea curand.
Totusi, satul romanesc este mai mult decat constructii, paduri, livezi, ogoare sau pajisti.
Sa vedem cateva activitati practice pentru care te poti inscrie sau pe care ti le poti programa in orar:
– Vizitarea mesterilor populari (in lemn, tesaturi, palarii etc)
– Vizitarea instalatiilor de tehnica populara
– Experimentarea unei zile din viata maramuresenilor, atat in gospodarie cat si la camp
– Participarea la sarbatorile religioase sau cele ale satului
– Drumetii la pas, prin satele, peste dealurile si muntii dintre Mara si Cosau
– Ture de bicicleta, potrivite pentru orice nivel
– Zbor in tandem cu parapanta, pentru a vedea satele de aici precum le vad doar pasarile cerului
Bai in apa sarata
– Degustarea preparatelor culinare specifice locului, in pensiunile agroturistice
Ti se va merita sa cunosti oamenii locului, sa ii vezi mai indeaproape. Sa ii vezi in costume populare, sa le auzi graiul dulce morosenesc, sa iei parte la dansurile si horile locului, sa le auzi legendele, povestile dar si ofurile. Iar pentru a te ajuta, iti recomandam materialele turistice perfecte pentru calatoria ta in Maramures, disponibile la www.ecomaramures.com – site-ul destinatiei de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului.
Încă nu am ajuns prin Maramureș dar am auzit ca este un loc foarte frumos. Sper sa ajung cat mai curând.
Este foarte frumos Maramuresul. Merg aproape in fiecare an sa-l vizitez si tot as mai merge. Este ceva magic in acest tinut.
Abia astept sa ajung in Maramures.
Am fost cu multi ani in urma si din pacate nu am mai reusit sa ajung….sper totusi sa pot merge in acea zona!