Dupa multa truda si ore de studiat, in sfarsit ai luat permisul si poti sa te deplasezi oriunde vrei cu masina personala. De cele mai multe ori, tinerii soferi ca tine se lovesc de cruda realitate atunci cand intra pentru prima data in trafic, dandu-si seama ca e mai greu sa gestionezi anumite manevre sau situatii atunci cand sunt singuri la volan. Chiar si pentru cei care au promovat examenul teoretic si cel practic din prima, experienta in trafic reprezinta, uneori, un soc. De aceea, e normal sa existe o perioada de tranzitie de la proaspat sofer incepator la sofer experimentat, perioada in care expertii recomanda o doza mare de rabdare la volan si o atentie sporita, pentru a te proteja atat pe tine, cat si pe ceilalti participanti la trafic. Tanar sofer la 18 ani?
Iata care sunt sfaturile expertilor si care sunt lucrurile pe care trebuie sa le ai in vedere in calitate de sofer incepator:
Pentru inceput, evita sa conduci singur
Cu toate ca, inainte sa termine scoala de soferi, prezenta instructorului in dreapta nu mai parea sa fie necesara, tinerii soferi realizeaza ca o pereche de ochi in plus poate fi foarte importanta pentru cresterea increderii de sine la volan si performanta de care dau dovada in trafic. Pentru ca tranzitia de la incepator la experimentat sa fie una cat mai sigura si usoara, este recomandat ca, in primele tale iesiri in trafic, sa ai pe cineva cu tine, de preferat o persoana care are deja experienta la volan. Nu uita ca, persoana pe care o alegi sa fie langa tine trebuie sa dea dovada de calm, sa nu intervina cu critici constante.
Da-ti timp sa te obisnuiesti cu noua masina
Este absolut normal ca, atunci cand te urci la volanul noii tale masini sa opresti motorul sau sa fii mai nesigur pe manevrele pe care le executi. Odata obisnuit cu masina pe care ai condus in timpul orelor, e nevoie de o perioada in care sa iti cunosti cat mai bine masina personala. Atunci cand te urci la volan vei observa ca franele tin putin altfel, directia e mai diferita fata de cea a masinii pe care ai invatat sa conduci sau acceleratia este mult mai sensibila. De asemenea, in timp, te vei obisnui si cu unele defectiuni care pot sa apara si sa te ia prin surprindere in trafic. Franele se pot slabi, sistemul electric poate sa joace feste sau pot aparea probleme la teava de esapament. Pentru piese auto poti sa vezi aici mai multe categorii si preturi foarte bune, precum si in service-urile auto autorizate. E important sa stii care sunt defectiunile care nu iti permit sa circuli pe drumurile publice si sa le remediezi din timp. In felul acesta, nu risti sa apara situatii neprevazute in momente mai putin favorabile.
Nu ignora verificarile inainte sa pleci la drum
La examenul practic ai urmat intreg ritualul: punerea centurii, reglarea oglinzilor si scaunului, insa foarte multi soferi incep sa ignore aceste verificari, de indata ce se urca la volanului masinii proprii. Aceste lucruri sunt extrem de importante nu numai pentru confortul din timpul deplasarii, atunci cand esti la volan, insa si pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic. Verificarile inainte de plecare sunt ceva ce ar trebui sa devina o obisnuinta pentru toti soferii.
Nu te opri din invatat
Chiar si dupa ce a promovat cu brio examenul teoretic, tanarul sofer inca se va lovi de situatii cand nu cunoaste in teorie anumite reguli de circulatie. E posibil ca la examen sa nu se fi intalnit cu intrebari legate de mecanica sau cele cu semne de circulatie, insa acest lucru nu denota faptul ca ele nu sunt la fel de importante. Soferul trebuie sa recunoasca perfect fiecare semn de circulatie in parte, fara sa fie nevoie sa se gandasca atunci cand il intalneste, precum si regulile de circulatie, de pe toate categoriile de drumuri.
Vigilenta si responsabilitatea la volan sunt unele dintre cele mai importante calitati pe care un sofer trebuie sa le detina, fiind constient de faptul ca are in mainile sale atat siguranta lui, cat si a celor din jur.
Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi.