Abia am început să ne bucurăm cu adevărat de vacanța de vară. A fost un an foarte stresant pentru toată lumea: copii, profesori sau părinți. Am așteptat cu nerăbdare această vacanță, dar cu toate astea am pregătit și câteva cărți pentru puștiul meu. Da, suntem în vacanță, dar menținem creierul antrenat, nu? Printre cărțile de povești și caiete de lucru, i-am achiziționat băiețelului meu de pe Libris.ro și Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll. Este o poveste tare frumoasă și se citește ușor. Textul este citeț, cu litere mărișoare, pentru a ușura lectura celor mici. De asemenea paginile cu desene sunt perfecte pentru a trezi interesul copiilor.
Să vă spun că înainte de a pune mâna copilul pe Alice în Țara Minunilor am terminat-o de citit? Nu aveam cu să ratez povestea, musai trebuia să o recitesc. Am și uitat despre ce era vorba cu exactitate în poveste, acum mi-am reamintit toate năzdrăvăniile lui Alice. Poate ar fi fain să recitesc mai multe povești, să-mi reamintesc de copilărie, să redescopăr bucuria din spatele fiecăru rând ce mă poartă spre o lume de basm. Voi aveți obiceiul de a citi povești? Eu recunosc, la copii le spun poveștile pe larg, din memoriile mele. Nici eu, dar nici ei, nu avem răbdarea necesară să citesc poveștile din cărți.
Lewis Carroll este pseudonimul lui Charles Lutwidge Dodgson, un cunoscut prozator, matematician, cleric si fotograf englez. S-a nascut in 1832 intr-o familie cu 11 copii, toti stangaci si cu probleme de vorbire. Din aceste motive, dar si pentru faptul ca a crescut intr-un mediu izolat, anglican si conservator, personalitatea lui Charles se va forma intr-o modalitate cu totul iesita din tipare. Primii ani de scoala i-a petrecut acasa. Inca de atunci a dovedit o inteligenta deosebita: de la sapte ani putea citi o carte intreaga. La 12 ani, a fost trimis la o scoala particulara si in 1849 a intrat la Universitatea Oxford. Intr-o epoca victoriana in care erau la moda povestirile sentimentale, Lewis Carroll a creat o literatura pentru copii marcata de fantezie, umor absurd si satira. Scrierile sale cele mai apreciate sunt: „Alice in Tara Minunilor” si „Alice in Tara Oglinzilor”. A compus anagrame pentru numele diferitilor oameni celebri si a scris acrostihuri pe nume de fete, ghicitori, sarade. A decedat la varsta de 65 de ani, in Anglia.
Titlu: Alice în Țara Minunilor
Autor: Lewis Carroll
Editura: Steaua Nordului
An apariție: 2015
Număr de pagini: 192
Povestea o are în prim plan pe Alice, o fetiță de șapte ani. Alice și sora ei stau pe malul apei, dar Alice se plictisește groaznic. Acțiunea începe în momentul în care în peisaj își face apariția un iepure mare și alb. Însă nu asta i-a atras atenția fetiței, ci faptul că iepurele era îmbrăcat și avea un ceas. Fetița pornește în urmărirea lui și ajunge într-un loc secret și necunoscut.
Locul în care ajunge Alice printr-o gaură de iepure este Țara Minunilor. Țara Minunilor este un loc ciudat și neobișnuit, unde personajele sunt și mai ciudate. Alice pătrunde într-o lume de basm, unde se poate micșora sau mări după cum dorește. Aici interacționează cu diferite personaje și are parte de aventuri alături de ei.