Cum se foloseste un multimetru ?

Un multimetru este foarte util pentru oricine doreste sa identifice problemele legate de partea electrica. Pe piata vei putea gasi mai multe tipuri de multimetre: multimetre analogice si multimetre digitale. Dintre toate acestea, cel mai simplu de utilizat este cel digital datorita ecranului pe care sunt afisate toate informatiile de care ai nevoie pentru a putea constata problemele existente.


Aceste multimetre digitale sunt foarte utile si nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa. Intotdeauna poate interveni situatia ca un aparat electronic sa nu mai functioneze si sa fie necesar sa verifici daca totul este in regula.
Pentru a putea intelege cum functioneaza un multimetru si cum poti profita de toate avantajele pe care le aduce ti-am pregatit mai jos cateva informatii.

Masurarea tensiunii

Cel mai des, un multimetru este utilizat pentru a masura curentul electric dintr-o baterie auto dar si de identificare a surselor de alimentare de 12V. Pentru a putea masura in siguranta daca bateria auto primeste suficient curent electric trebuie sa te asiguri ca motorul este oprit si nici un consumator nu mai functioneaza. Roteste discul multimetrului pana cand acesta este setat la 20V in intervalul DC. Dupa ce ai facut acest lucru atinge cu sonda neagra borna negative si cu sonda rosie borna pozitiva. Daca temperatura exterioara este una crescuta atunci inseamna ca exista curent si bateria este alimentata. Orice valoare mai mica de 12,6V iti va indica faptul ca bateria este descarcata si trebuie sa o incarci pentru a o putea folosi.

Masurarea rezistentei cu multimetre digitale

Rezistenta masoara cat de mult rezista un circuit la fluxul de curent electric iar valoarea este exprimata in ohmi. De fiecare data cand doresti sa masori rezistenta cu ajutorul unui multimetru este necesar sa deconectezi circuitul sau componentele de la curent. In cazul unor eventuale daune, acest lucru iti va salva multimetrul.

Cum se masoara continuitatea cu ajutorul unui multimetru?

Aceste multimetre digitale pot sa fie folosite in numeroase moduri iar una dintre cele mai putin utilizate este masurarea continuitatii curentului electric. Cu ajutorul acestei functii a multimetrului digital poti testa sigurantele, cablurile sau conexiunile rupte ori alte componente care sunt conectate la curent. In cazul in care exista continuitate atunci multimetrul va emite un semnal sonor.

Masurarea curentului

Daca vrei sa testezi daca bateria auto are scurgeri poti afla acest lucru tot cu ajutorul unui multimetru. O scurgere de curent poate sa fie indicata de o valoare mai mica de 50 miliamperi in cazul masinilor mai noi. Pentru a putea stabili cat curent se scurge din baterie deconecteaza cablul negativ de la bateria masinii si conecteaza multimetrul in seria de circuit.


Acestea sunt principalele utilizari pentru multimetre digitale si este recomandat sa ai unul. Pe piata vei putea sa gasesti numeroase modele insa, este recomandat sa alegi un model de multimetru care sa fie util si sa poata fi utilizat cat mai usor asa cum sunt cele digitale. Daca vei folosi un multimetru vei putea sa stii cu certitudine daca sunt pierderi de curent, daca o baterie de masina primeste curent suficient sau daca trebuie inlocuita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares