Numele Iulian vine de la Ilie?

Astazi am vazut foarte multe urari adresate celor ce poarta numele de Iulian, Iuliana, Iulia pe retelele de socializare si ma intrebam, daca aceste nume au legatura cu Sf Ilie. Curiozitatea m-a impins sa caut mai multe informatii legate de aceasta sarbatoare.

Astăzi este ziua în care Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul este necesar să facem o precizare: Numele Iulian nu este derivat de la numele Ilie, iar ca dovadă vă aducem la cunoștință următoarele:

Numele Ilie provine din numele latin Elis, cu varianta greceasca ‘Hλίας, avându-și originea in ebraicul אליהו, adică Eliyahu, având semnificația de „Yahweh este Dumnezeul meu”, sau „Dumnezeu este Domnul meu”.

Numele Iulian(-a) provine de la numele vechi Iulius, care, la rândul sau, are la baza cuvântul de origine latina „iouilios” – de aici si forma „lovis”. Se pare că acest termen din urmă se apropia, ca sens, de lumina cerului, o dovada în acest sens fiind înlocuirea sa cu numele Iupiter. În orice caz, semnificația numelui Iulia nu ar trebui sa ne pună nicio problema, prenumele feminin în discuție însemnând „lumina cerului, divinitate”. O forma a acestui nume este Iuliana, iar corespondentul masculin este Iulian.

Pana la urma se pare ca Iulian, Iulia si Iuliana nu se serbeaza astazi ci numai cei care poartă numele de: Ilie, Iliuță, Iliana, Ilina, Ilinca, Ilincuța sau Lia, pentru ca pe cei ce poartă numele de Iulian sau Iulia să-I felicităm pe 6 februarie (Sfântul Mucenic Iulian), 21 iunie (Sfântul Iulian din Cilicia), 18 octombrie (Cuviosul Iulian) sau 21 decembrie (Sfânta Muceniță Iulia).

Sper ca postarea mea de astazi sa va fie de folos. La multi ani, tuturor celor care poarta numele Sfantului Ilie.

6 thoughts on “Numele Iulian vine de la Ilie?

  1. Aici nu puteti decat sa va spuneti parerea, cine are calitate sa se pronunte pe acest subiect?
    Eu sunt din Dobrogea, ma numesc Iulia, sunt botezata diupa bunica Iulia, si de cand ma stiu, ma sarbatoresc de ziua numelui, de Sf.Ilie, la fel si bunica mea.
    Cel putin la noi in Dobrogea, Iulian si Iuliana, Iulia se serbeaza de ziua numelui, Sf.Ilie.
    Deci a pornit din biserica de la botez.

    1. Nu mi-am dat cu parerea, informatiile nu sunt scrie de mine, dupa cum vedeti semnificatia numelor este in ghilimele, adica sunt preluate din ceea ce spune biserica, nu eu. Sa stiti ca fiecare face cum doreste, si pe mine ma cheama Paula, dar nu am sarbatorit niciodata de Sf Petru si Pavel, desi toti spun ca Paula s-ar trage din Pavel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares