Anul acesta am incercat pentru prima data sa fac singura bulion din gogosari, imi era un pic teama ca nu voi sti cat sa-l fierb astfel incat sa nu am surprize mai tarziu, surprize ma refer la fapt ca va incepe sa fiarba in sticle 🙁 . Nu ma intrebati cantitatile ca nu stiu sigur sa va spun 🙂
Am curatat gogosarul de cotoare si seminte, l-am spalat, apoi l-am lasat la scurs si in final m-am apucat sa-l dau prin masina de tocat, ca sa termin mai repede am folosit o masina de tocat electrica 🙂 dar merge si cu cea normala, numai ca este mai mult de munca 🙂
Dupa ce am dat tot gogosarul prin masina, l-am lasat peste noapte intr-o oala mai mare, gogosarul se ridica la suprafata iar apa lasata se lasa jos, astfel mai eliminam din surplusul de apa, sa nu mai fierbe foarte mult timp. A doua zi, luam cu o strecuratoare mai mare incepand de la suprafata gogosarul tocat si punem intr-un ceaun de tuci ( sa nu se lipeasca ) si punem pe foc, lasam flacara mare pana incepe sa fiarba,apoi lasam incet.
Pentru ca stau la tara, eu am fiert bulionul afara pe pirostii 🙂 cu lemne. Am amestecat din cand in cand, sa nu se lipeasca, apoi spre final am adaugat 500 gr zahar la cantitatea care o aveam eu ( am avut 20 kg de gogosar tocat) si 2 pumni de sare, al lasat sa fiarba pana aproape a scazut toata zeama. Eu am facut proba lingurei: adica daca lingura cu coada lunga sta in picioare in mijlocul vasului este gata.
Lasati sa se raceasca si puneti in borcane, le puneti cam 20 minute la cuptor pentru sigilare 🙂 desi va spun ca stau foarte bine si in sticle de plastic. Eu una cel putin asa le pastrez 🙂
Cam atat mi-a iesit din compozitia de mai sus, 8 kg de bulion .
Iar asta este rezerva mea de bulion din gogosar si ardei capia.
Sa aveti spor !!!