
Pentru blat:
– 8 oua,
– 300 gr faina,
– 300 gr zahar,
– 1 praf de sare,
– 3 linguri de ulei,
– esenta de vanilie.
Pentru crema:
– 500 gr mascarpone,
– 500 ml smantana pentru frisca,
– 200 gr zahar pudra,
– 800 gr capsuni ( congelate sau proaspete),
– 3 linguri de zahat tos,
– 1 plic zahar vanilat.
Pentru sirop:
– 400 ml apa,
– 200 gr zahar,
– esenta de vanilie.
Prima data pregatim blatul: batem bine ouale bine cu praful de sare si zaharul pana se topeste zaharul, adaugam uleiul si esenta, apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt si incorporam usor cu o lingura. Tapetam tava cu hartie de copt si adaugam compozitia, dam la cuptor pana trece testul cu scobitoarea. il lasam apoi sa se raceasca.
Siropul se pregateste foarte usor: punem apa la fiert cu zaharul si lasam sa se lege un sirop. Luam dupa foc si adaugam esenta. Lasam sa se raceasca.
Intre timp ne vom ocupa de capsuni, pe care le vom pune intr-o cratita si le pasam cu un mixer vertical, dupa care punem cratita pe foc si adaugam cele 3 linguri de zahar. Lasam sosul de capsuni la fiert cam 10 min, pana se ingroasa putin, apoi il vom strecura pentru a indeparta semintele de capsuni si pentru a obtine un sos fin.
Continuam cu crema, pentru care vom pune intr-un bol pentru mixer, mascarpone, zaharul pudra si zaharul vanilat si mixam pana crema se va intari ca o frisca. Separat mixam si smantana pentru frisca. Cand frisca este gata, nu ne ramane decat sa o incorporam usor in crema de mascarpone, neaparat cu o spatula.
Acum sa trecem la asamblarea tortului, pentru care vom taia blatul in 3 foi, pe cat se poate de egale ca grosime. In continuare vom insiropa prima foaie, o vom unge cu sosul de capsune si adaugam un strat de crema. Urmatoarea foaie o vom unge mai intai cu sos. o vom adauga peste cealalta, o insiropam si adaugam iarasi crema. La fel procedam si cu ultima foaie. La sfarsit nu ne ramane decat sa ornam tortul. Inainte de a fi servit, ar fi bine ca tortul sa stea cateva ore la frigider.
Rezultatul este gustos si spectaculos.
Pofta buna!
Acest tort a fost pregatit pentru ziua baietelului meu, anul acesta in Martie. A fost delicios. Reteta facuta dupa reteta Jamilei.
Delicios
arata bine dar e cam greu de facut, mai ales pentru mine care sunt lenea in persoana.