Stiti, ca imi place sa gatesc si cu atat mai mult dulciuri. Nu stiu de ce, dar pana acum nu am facut niciodata prajitura alba ca zapada. saptamana trecuta mi-am facut curaj si am facut-o, desi mi se parea complicata este foarte usor de pregatit.
Pentru foi avem nevoie de:
– 10 linguri cu zahar,
– 10 linguri cu ulei,
– 10 linguri cu lapte,
– 1 lingurita rasa cu amoniac,
– 2 oua,
– un praf de sare,
– faina cat cuprinde ( aprox 600 gr)
Pentru crema avem nevoie de:
– 1 l lapte,
– 8 linguri cu faina,
– 6 linguri cu zahar,
– 200 gr unt,
– sucul de la o lamaie,
– coaja de la o lamaie
Pregatim foile:
Punem intr-un castron ouale, zaharul, uleiul si laptele. Mixam bine totul pana ce zaharul s-a topit .
Adaugam sarea si amoniacul stins cu putina zeama de lamaie ( sau stins cu otet) .
Punem apoi faina putin cate putin pana obtinem un aluat potrivit de tare si nelipicios (in functie de calitatea si tipul fainei, este posibil sa marim sau sa diminuam cantitatea acesteia).
Lasam aluatul sa se odihneasca pentru circa jumatate de ora.
Dupa ce s-a odihnit, impartim aluatul in 3 parti egale.
Luam prima bucata de aluat si cu ajutorul unui sucitor intindem o foaie care sa se potrivesca cu marimea tavii pe care vom coace foile la cuptor.
Procedam astfel si cu celelalte 2 parti de aluat .
Intoarcem o tava cu fundul in sus, punem pe ea o foaie de copt si apoi o foaie de aluat .
Coacem foaia la cuptorul incins in prealalbil la 150 grade pentru 15 minute sau pana cand foaia se intareste si se coloreaza usor .
Pregatim crema :
Punem intr-o craticioara faina, zaharul, coaja de lamaie si amestecam. Turnam putin cate putin laptele si amestecam continuu cu ajutorul unui tel pentru a forma o pasta. Turnam in continuare intreaga cantitate de lapte si amestecam .
Punem craticioara la fiert, la foc potrivit si amestecam in continuu pana crema se ingroasa, o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca .
Cand crema s-a racit , adaugam zeama de lamaie si untul moale (la temperatura camerei) si mixam.
Asamblare prajitura :
Tapetam tava pe care am copt foile, cu folie de plastic .
Asezam in modul urmator : foaie -crema-foaie-crema-foaie-crema, apoi presaram nuca de cocos din abundenta.
Acoperim cu folie de plastic si asezam peste prajitura un tocator, apoi o greutate (eu am pus un borcan de dulceata de 800gr). Lasam prajitura la loc rece( eu am lasat-o la frigider) peste noapte pana ce foile se inmoaie .
A doua zi, indepartam folia de plastic si taiem prajitura cuburi sau triunghiuri.
e buna rau, la noi e prajitura care se mananca cel mai repede! O fac de cateva ori pe an, eu am reteta putin diferita, dar sunt convinsa ca ambele ies la fel de bune!
Si eu fac prajitura asta! Dar reteta mea este un pic diferita! Sunt sigura ca la gust e la fel de buna ca a mea!!! Ca la aspect, ai nota 10 cu plus!
De cand n-am mai mancat!
Ti-a iesit perfecta!Mi-ai facut o pofta….
Vaai deci n am mai mancat de o mie de ani , o sa ii zic reteta ta mamei mele ca eu cu gatitul nu prea ne intelegem.
Mereu mi-a placut, niciodata nu mi-a iesit :). Vreau si eu o bucatica
Nu am incercat-o niciodata, dar cu siguranta o voi incerca
vreau sa fiu adoptata de tine..daca imi faci zilnic „alba ca zapada” 😉 eu ma ofer sa le pap 😉
Tot timpul am crezut ca aceasta este o pajitura greu de facut dar se pare ca nu este deloc asa. Poate am s-o incerc si eu
arata tare bine si stiu ca este si foarte delicioasa!