
- Pentru blat:
- 6 oua + 4 albusuri
- 12 linguri zahar
- 3 linguri cacao
- 3 linguri ulei
- 10 linguri faina
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 varf lingurita sare
- 1 plic praf de copt
- 15 piscoturi Savoiardi
- Pentru sirop:
- 400 ml apa
- 3 linguri zahar
- 2 lingurite esenta de rom
- Pentru crema:
- 4 galbenusuri
- 1 l lapte
- 5 linguri zahar
- coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita esenta de lamaie
- 200 gr unt(65 %)
- 1 varf lingurita sare
- 8 linguri faina
- Pentru glazura:
- 100 gr ciocolata
- 1 lingura lapte
- 1 lingurita ulei
- ornamente de ciocolata alba pentru pudrat
Blat:
Pentru inceput separam albusurile de galbenusuri si punem 4 galbenusuri deoparte pentru a le folosi la crema. Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie pana obtinem o bezea tare.
Adaugam galbenusurile pe rand si uleiul si batem bine in continuare.
Se adauga in ploaie faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.
Tapetam o tava cu hartie de copt ( 30/40cm) ,punem blatul si apoi asezam deasupra piscoturile unul langa celalalt, le presam putin ca sa fie acoperite de blat.
Se da la cuptor aprox 35 min la 180 grade. Apoi lasam sa se raceasca.
Sirop:
Punem toate ingredientele de la sirop intr-un vas pe foc si le lasam pana se dilueaza zaharul si apoi luam de pe foc, lasam la rece.
Crema:
Frecam galbenusurile cu zaharul si putina sare, adaugam faina, coaja de lamaie si diluam totul cu putin lapte rece. Restul de lapte il punem pe foc, iar cand s-a infierbantat adaugam crema de galbenusuri si amestecam continu sa nu faca cocoloase. Cand crema s-a ingrosat o luam de pe foc si adaugam esenta.
Dupa ce crema se raceste se adauga untul moale cate putin pana terminam toata cantitatea de unt.
Glazura:
Rupem ciocolata si o amestecam intr-un vas cu lapte si ulei, apoi o topim pe baie de abur. Glazura se face dupa ce prajitura este montata.
Asamblarea prajiturii:
Insiropam blatul si intindem crema de galbenusuri.
Dam prajitura la rece pentru 20-30 minute sa se intareasca crema.
Insiropam bine blatul racit si intindem crema peste el.
Dam prajitura la rece pentru 15-20 de minute pentru a se intari crema.
Glazura se intinde imediat peste prajitura si presaram nuc de cocos sau ciocolata alba.
Dam la rece pentru cateva ore si o portionam.
Spor si Pofta Buna!
Reteta preparata dupa reteta de AICI
O idee buna de prajitura chiar si pentru Sarbatori. Nu prea ma pricep eu la prajituri, dar pare usor de facut fata de alte retete. Arata foarte bine!
Arata pur si simplu superb! Si ar fi o schimbare de la clasicul tiramisu
Vaiiii ce nebunie e acolo, m-am dus sa cotrobai prin bucatarie….si m-am ales cu o napolitana :))))
Ce pofta de dulce mi-ai facut!Si e doar miezul noptii.. :))
si am mai mancat o bomboana de pom… auzi, tu chiar vrei sa ne ingrasi de craciun sau cum, ca nu pricep? :))
Vaaai, cum arata… imi vine sa „mananc” ecranul:)))
Da, stiu ca-ti plac prajiturile, dar puteai sa mai astepti si tu macar pana la Mos Nicolae ca sa ne faci pofta!
Mai are rost sa te cert si eu? Ca deja au facut-o fetele :)) cum sa imi incep ziua cu poza asta? Acum o sa ma gandesc intruna la prajituri 😀
Mi-ai dat o idee foarte bună de prăjitură, chiar mă gândeam să pregătesc ceva dulce și eram în pană de idei.
Ce bine arata.
Foarte bine arata, as incerca si eu , dar nu stiu daca immi va iesi ca la tine. Mi-ar fi placut sa vad pas cu pas cum ai pregatit totul. Multumim de reteta.
Ce bine arara , o sa ii dau lu mama reteta , ca eu cu gatitul nu prea ne intelegem.
Doamne ma omori cu atatea prajituri. Nu pot decat sa regret ca stai atat de departe de mine. Prajiturile tale par delicioase si imi provoaca mereu o pofta de dulce … ceva de nedescris
Nu te cred! Cum poti??? E 11 noaptea. :(:(:(:( Doamne cum arata crema aia….