Astazi am gasit in telefon poze de la ziua mea, printre ele am gasit si pozele cu tortul de mere intregi cu zahar ars. Astazi vin cu reteta si sper sa o pregatiti si voi cat mai curand. Este o reteta destul de usoara si tortul este delicios. La noi s-a terminat rapid, nici nu am mai apucat sa fac vreo poza cu sectiunea tortului 🙂
Ingrediente:
Pentru blat:
- 6 oua,
- 7 linguri de faina,
- 5 linguri de zahar,
- 2 linguri de ulei,
- 1/2 plic praf de copt,
- 1 plic zahar vanilat
Pentru caramel si umplutura:
- 7-8 mere,
- 150 gr zahar,
- zeama de la o lamaie,
- gem de visine,
- 50 gr unt,
- 150 ml apa
Pentru decorat:
- ciocolata sau frisca
Mod de preparare:
*** Prima data am spalat merele, le-am curatat de coaja si le-am scos cotoarele si semintele. Pentru scoaterea cotoarelor si semintelor am folosit un cutit si multa rabdare. Imediat le-am stropit cu zeama de lamaie.
*** Am pus zaharul intr-o cratita si l-am caramelizat, apoi imediat l-am pus in forma pentru tort cu inel detasabil si deasupra am pus merele. Merele le-am umplut cu dulceata de visine si bucati mici de unt.
*** Am adaugat apa in tava si am dat la cuptorul preincalzit. Le-am lasat aproximativ 30 minute pana cand s-au inmuiat merele. Apa nu s-a evaporta in totalitate, dar nu trebuie sa va speriati pentru ca aceasta va ajuta la insiroparea tortului.
*** Cat merele au fost la cuptor m-am ocupat de blatul pentru tort. Nu sunt adepta metodei cu batutul albusului si galbenusului separat asa ca am pus direct oule intregi ( fara coaja, clar 😀 ) si zaharul, am mixat bine, apoi am adaugat uleiul, zaharul vanilat si am mixat iarasi bine. La final ama amestecat praful de copt cu faina si am adaugat totul in ploaie amestecand usor cu o paleta.
*** Cand merele au fost gata am adaugat blatul peste mere si le-am dat la cuptor pentru inca 30-35 minute, pana cand blatul a trecut testul scobitorii.
*** Lasam sa se raceasca bine de tot, apoi rasturnam pe platou si ornam cum dorim. Eu am ales sa-l ornez cu ciocolata ( am topit ciocolata la bain-marie cu 2 linguri de lapte).
Sa stii ca mi-ai facut o pofta.
Piei ispitaaaa! Eu incerc sa nu mai mananc dulce si tu vii tu tort la ora asta? Oricum n-are sens sa poftesc ca sigur nu mai e.
Arata delicios! Fac si eu tort de mere si imi iese foarte bun.
Bine a zis Cristina mai sus: piei ispita! Eu ma chinui cu dieta si tu vii cu retete din astea? Nu imi plac mie merele coapte si nici nu le-am mai vazut umplute cu visine veodata, dar cred ca mi-ar placea combinatia asta!
Ce frumos l-ai ornat. Eu il ornez cu frisca.
Vai ce bun e tortul asta! Il facem si noi in diferite combinatii. Si pun si frisca peste 😉 Asa ii place baietelului meu.
Arata delicios! Nu am mai facut tort de mere cu zahar ars de secole. Daca nu ar fi asa de cald, as face unul inainte sa plece copiii in a doua tabara.
Arata deliciosss, acus as pune cuptorul la treaba…daca nu asa face 250 de grade in bucatarie :)))), asa ca ma rezum la o inghetata :)))
L-am facut si eu si intradevar e un deliciu. Pacat ca lui Dragos nu-i place, dar il mananc eu.
Vaai ce bine arata, sa se mai racoreasca afara ca acum nu poti sta in bucatarie de caldura.
cred ca este un desert senzational, simplu si minunat!
Ce bine arata si sigur e si gustos si ideal ca desert pe vreme asta caniculara.
Eu faceam tort de mere, dar taiam felii, puneam budinca de vanilie si blat deasupra si apoi rasturnam cand se racea. Era minunat.
Si noua ne place tortul acesta cu mere! Eu de obicei il fac toamna cand se coc merele in gradina noastra.Arata foarte bine!
nu ma prea omor eu dupa deserturile cu mere… si mai ales acum, nu-mi mai vine sa mai mananc nimic, pe caldurile astea. dar la toana e buna reteta!
Frumos tort…si delicios cu singura ta!!