Am făcut acest tort anul trecut, în decembrie, dar cum am lipsit de pe blog nu am avut când să vi-l prezint. Ideea e că oricum tortul amandină poate fi mâncat oricând și mai ales acum, că se apropie Paștele. Este o rețetă ușor de pregătit și foarte delicioasă. Eu m-am inspirat de la Teo,s Kitchen.
Ingrediente blat:
- 6 oua mari
- 200g de zahar
- 50ml de apa
- 50ml de ulei
- 3 linguri cu varf
- 200g faina
- un pliculet de praf de copt
Ingrediente cremă:
- 500g mascarpone
- 300g cremă de alune
Ingrediente sirop:
- 500ml apa
- 250g zahar
- esenta de rom
- 2 pliculete cappuccino
Ingrediente glazură:
- 250g ciocolata neagra
- 250ml smantana dulce
- 2 linguri ulei
- 1 lingura miere
Mod de preparare blat:
În primul rând separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile le bați spumă tare cu zahărul până obții o bezea tare. Gălbenușurile le bați cu uleiul până obții o cremă subțire.
Peste bezea adăugă făina amestecată cu cacao și praful de copt, crema de gălbenușuri și apa. Amesteci ușor cu o spatulă, să faci mișcări de jos în sus, astfel încât să nu dai aerul afară din compoziție.
Pui compoziția obșinută în tavă și dai la cuptorul preîncălzit, până blatul trece testul cu scobitoare.
Când blatul este copt îl scoți din cuptor și îl lași la răcit.
Mod de preparere pentru cremă:
Crema este foarte ușor de preparat, adică tot ce trebuie să faci este să amesteci crema mascarpone cu crema de alune până obții o cremă omogenă.
Mod de preparare sirop:
Într-o oală topește zahărul până devine auriu. Apoi toarnă apa, esența de rom și cappuccino. Lași să fiarbă la foc mic, dar nu uita să amesteci des, până tot zahărul se topește. Iei de pe foc și îl lași să se răcească.
Mod de preparare glazură:
Rupe ciocolata bucățele mici, pune smântâna și amestecă până se topește ciocolata, la bain marie. Apoi adaugă uleiul și mierea. Omogenizezi bine și lasă să se răcească puțin.
Asamblarea tortului
Blatul îl tai în două și așezi prima parte pe o farfurie cu inelul detașabil de la tava în care ai copt blatul.
Însiropezi blatul cu jumătate din sirop și pui 2/3 din cremă.
Așezi a doua parte de blat, însiropezi.
Dai tortul la rece câteva ore.
Scoți inelul detașabil, pui glazura și apoi ornezi tortul cu crema rămasă.
Poti pune și câteva ornamente comestibile, clar, eu am pus și fulgi de cocos.
Mulțumim pentru rețeta.
Eu in loc de crema cu mascarpone ii fac o crema cu unt ,zahar si cacao ,adica crema normala pentru tort , iar la glazura pun unt in loc de ulei .Voi incerca si eu cu crema de mascarpone .Multumesc
Superba reteta.O sa o fac si eu ca mi-ati facut pofta.