Marius sau Mia se sărbătoresc de Sf. Maria?

Astăzi revin cu un nou articol privind unele dileme ale oamenilor când vine vorba de a ura cuiva La mulți ani de ziua numelui. Într-un articol anterior v-am lămurit, dacă numele Iulian/Iulia se sărbătoresc de Sf. Ilie sau nu. Acum urmează să aflăm dacă Marius sau Mia se sărbătoresc de Sf. Maria. Deja v-am povestit, dacă spunem La mulți ani pe 15 august sau pe 8 septembrie. Se pare că și sărbătorirea numelor devine o problemă când nu știi cu adevărat de la ce sfânt provine numele.

De ce am considerat că ar fi util un astfel de articol? Pentru că uneori este deranjant pentru unele persoane să primească urări când de fapt numele lor nu au nici o legătură cu sfântul care se sărbătorește. Să vă spun sincer? Ooo da, în aceeași situație sunt și eu de câțiva ani. De Sf. Petru și Pavel toată lumea îmi urează La mulți ani, le mulțumesc pentru gândurile frumoase, însă nu simt că numele meu provine de acolo. Voi v-ați pus vreodată acestă întrebare: Marius sau Mia se sărbătoresc de Sf. Maria?

Marius sau Mia se sărbătoresc de Sf. Maria?

Marius

Am căutat și eu pe internet, dar ceva concret nu prea este în legătură cu acest nume. Se pare că numele de Marius vine de fapt de la zeul Mars și nu este un derivat de la Maria. Așadar, de Sf. Maria nu se urează nimic celor cu numele de Marius.

Acest nume a devenit celebru în epoca republicană datorită lui Caius Marius, un vestit om de stat şi comandat militar. Încercând să lămurească pe deplin originea şi semnificaţia acestui nume, cercetătorii au ajuns la concluzia că el se apropie de cuvântul etrusc “maru”, care era numele unei funcţii şi care iniţial a avut înţelesul de “om, individ”. Există păreri care susţin că el ar putea fi apropiat şi de radicalul indo-european “mer mor”, cu înţelesul de “bărbat tânăr, femeie tânără”, care se întâlneşte şi în limba latină “maritus” (“căsătorit, soţ”, de la verbul “marito” – “a se căsători”).

Sursa: Alba24

Mia

Pe de altă parte numele de Mia este un derivat de la Maria. Celor cu numele de Mia le putem ura cu căldură toate cele bune de Sf. Maria. Sper că articolul meu să vă ajute. V-am lămurit, dacă Marius sau Mia se sărbătoresc de Sf Maria? Eu zic, că da. Nu în ultimul rând vă spun La mulți ani, tuturor celor care poartă numele sau derivatele de la Sf. Maria.


Numele care se sărbătoresc de Sf. Maria sunt următoarele: Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Ana Maria, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Mimi, Mioara, Marian, Marin, Marinel.

Voi ce credeți? Marius sau Mia se sărbătoresc de Sf Maria?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares