Piata apartamentelor in prima jumatate a anului 2017

Luna iulie a acestui an a adus o serie de informatii informatii utile legate de preturile locuintelor, sumele cerute per metru patrat si cele mai mari cresteri in Romania. Datele, cumulate in Indicele Imobiliare.ro, au fost preluate apoi de o multime de publicatii de presa din tara noastra. Pe scurt, rapoartele primului semestru din 2017 arata ca pretul per metru patrat util a crescut cu 70 de euro fata de finalul anului trecut, ajungand astfel (in medie) la 1120 de euro. De asemenea, locuintele noi s-au scumpit mai mult decat cele vechi. Cele mai mari majorari de preturi au avut loc in Cluj-Napoca, cu o crestere de 10 procente in ultimele sase luni. Urmeaza orase ca Iasi, Timisoara, Brasov, Constanta si Bucuresti.

Asadar, orasul din inima Transilvaniei isi mentine pozitia de lider – nu doar ca important centru IT al tarii ci si ca top al cresterilor de pret in segmentul locuintelor. Apartamentele se vand astfel in Cluj-Napoca, in medie, cu putin peste 1370 de euro per metru patrat util, in conditiile in care, la inceputul anului 2017 pretul era de doar 1247 euro per metru patrat.

Fie ca e vorba de apartamente cu o camera, cu doua, cu trei sau cu patru camere, cerere din Cluj este tot mai mare. O arata si publicatiile de presa regionale, nu doar agentiile imobiliare. In functie de zona, cartier, de suprafata utila si de finisare, preturile apartamentelor de vanzare pot sa difere semnificativ. Cele mai scumpe apartamente din marele oras de pe Somes, conform ziarului online denumit Monitorul de Cluj sunt cele din zona centrala a localitatii. Astfel, la ora actuala, cel mai costisitor apartament de vanzare este cotat la exorbitantul pret de 430.000 de euro. Cu o suprafata de 160 metri patrati, format din trei camere, amplasat intr-un imobil renovat, la etajul intai, acesta detine locul 1. Urmeaza un apartament renovat, tot la etajul intai, intr-o vila interbelica, cu 145 metri patrati (patru camere), la suma de 360.000 de euro. Pe locul trei se afla un apartament cu patru camere, situat la etajul trei, cu 160 metri patrati, la 350.000 euro.

Clujul nu este insa lider național doar în ceea ce privește prețurile apartamentelor – ci și in ce priveste pretul al chiriilor, totul fiind influențat de numărul mare de studenți care învață aici, de cresterea economica a judetului si de industria IT infloritoare. Tocmai de aceea numeroase apartamente aflate in apropiere de universitatile clujene au preturi uriase. Daca un apartament cu doua camere costa 70.000-80.000 de euro, astazi pretul acestora s-a dublat, conform Stiridecluj.ro. Pentru o privire de ansamblu, viziteaza Beep.estate – sectiunea apartamente de vanzare in Cluj-Napoca.

Unde crezi ca va ajunge pragul maxim al preturilor apartamentelor? Tu cum preferi sa cauti ofertele imobiliare? Lasa un comentariu in spatiul de mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares