Incredibil! Ce NU știai despre suplimentele naturale!


Încă din cele mai vechi timpuri, plantele au fost utilizate ca remedii pentru diferite tulburări ale trupului și ale spiritului. La început au fost vracii, urmați de medici și terapeuți, toate aceste personaje căutând în permanență soluții pentru problemele omenești. Deși medicina a avansat considerabil în epoca modernă, în mentalul popular plantele și-au păstrat proprietățile curative.

Acest fapt este real, efectul plantelor medicinale fiind demonstrat științific. Cu toate acestea, nu toți adepții tratamentelor naturiste sunt pe deplin informați de efectele complete ale acestor ierburi. Mai mult, având în vedere proveniența ingredientelor, acestea nu sunt la fel de strict reglementate precum medicamentele alopate, iar producătorii, deși obligați să urmeze practici de manufacturare potrivite, nu au nevoie să primească aprobarea autorităților competente. 

Chiar și așa, toate plantele medicinale, inclusiv medicamentele naturiste, pot avea efecte asemănătoare celor alopate, iar orice combinație suficient de puternică pentru a produce vindecare în organismul uman poate avea forța necesară de a cauza dezechilibre. 

De aceea este important să faci alegeri asumate și în cunoștință de cauză înainte de a opta pentru consumul unor astfel de tratamente și, foarte important, să nu combini niciodată remediile naturiste cu medicamentele alopate!

Este important atât să cunoști beneficiile, cât și efectele adverse ale suplimentelor naturale, dar și să discuți cu medicul tău înainte de a achiziționa astfel de tratamente, mai ales dacă suferi de boli cronice, alergii, ești însărcinată sau alăptezi.

Ce trebuie să știi despre suplimentele naturale înainte de a le consuma?

 1. Cum afli ce conțin suplimentele naturale?

Pe eticheta produsului vei regăsi numele acestuia, denumirea și adresa producătorului, o listă completă de ingrediente, doza recomandată și cantitatea de substanță activă. Dacă nu înțelegi ceva din informațiile disponibile, întreabă medicul sau farmacistul înainte de a consuma, iar dacă ești în căutarea suplimentelor cu cele mai naturale ingrediente, produsele de la Secom se află în topul căutărilor adepților tratamentelor naturiste.

 1. Cum descoperi dacă afirmațiile producătorilor de medicamente naturiste sunt reale?

Producătorii sunt obligați să trateze cu responsabilitate afirmațiile expuse despre suplimentele scoase pe piață. Totuși, fii un consumator inteligent și informează-te temeinic atât legat de efectele reale ale plantelor aflate pe lista de ingrediente, cât și asupra consecințelor combinării lor. Pentru a afla detalii despre un anume ingredient, contactează medicul sau farmacistul, citește studii pertinente sau apelează producătorul. 

 1. Cine nu ar trebui să utilizeze remedii naturiste?

Este deosebit de important să tratezi cu precauție tratamentele naturiste și să consulți doctorul în cazul în care:

 • te afli sub tratament cu medicamente alopate: unele remedii naturiste interacționează cu medicamentele vândute fără prescripție medicală, precum aspirina, pastilele pentru tensiune sau pentru tensiunea arterială. Discută cu medicul legat de posibilele efecte adverse.
 • ești însărcinată sau alăptezi: produsele ce pot fi sănătoase pentru adult ar putea cauza riscuri pentru făt sau pentru bebeluș. Ca regulă generală, nu consuma medicamente în timpul sarcinii sau alăptării, iar acolo unde este necesar, consultă întotdeauna un specialist. 
 • urmează să suferi o operație: unele remedii naturale pot afecta succesul unei operații. Unele pot diminua efectul anesteziei, în timp ce altele pot duce la sângerări abundente sau chiar la tensiune arterială crescută.
 • ai vârsta sub 18 ani sau peste 65 de ani: Nu multe suplimente alimentare au fost testate pe copii sau pe adulții vârstnici. Evită consumul acestora dacă faci parte din cele două categorii.
 1. Reguli de siguranță

Dacă te-ai informat minuțios și îți dorești să urmezi un tratament naturist, respectă aceste câteva reguli:

 • urmează întotdeauna indicațiile de pe ambalaj
 • ține cont de cantitatea pe care o consumi
 • alege cu atenție firma producătoare
 • verifică articolele despre acestea și parcurge cu grijă atenționările.

Așadar, nu lua decizi bazate numai pe recomandările cunoștințelor! Asigură-te că înainte de a ingera astfel de produse te-ai interesat suficient legat de proprietățile lor și de efectele asupra corpului tău și, mai ales, urmărește semnalele ce le primești din interior. În cazul în care observi reacții adverse, oprește tratamentul și adreseaza-te medicului curant, evitând, astfel, neplăcerile!

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares